Zwangerschap en trauma

Trauma, in welke vorm dan ook, kan een diepgaande invloed hebben op jouw zwangerschap en jouw lichaam. Wanneer een vrouw een trauma heeft meegemaakt, zoals seksueel misbruik, geweld of verlies, kan dit leiden tot verschillende fysieke en emotionele reacties tijdens de zwangerschap. Trauma kan het stressniveau (enorm) verhogen, wat op zijn beurt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap kan verhogen, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of postnatale depressie. Het verhoogd ook het risico op PTSS na de geboorte.

Jouw lichaam heeft trauma ervaren, word ook op fysiek niveau worden beïnvloed. Het kan leiden tot veranderingen in hormoonspiegels (wat ook de vruchtbaarheid kan beïnvloeden) of ook het risico op complicaties tijdens de zwangerschap kan vergroten. Bovendien kan trauma het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ziekten. Het is belangrijk voor jouw als vrouw die trauma heeft meegemaak tijdens de zwangerschap extra zorg en ondersteuning te vragen en te krijgen om zowel jezelf als hun baby gezond te houden. Benoem elk trauma wat je hebt (ook al denk je dat het niet zo van “belang” is), aan je verloskundige, gynaecoloog of andere zorgverleners (vergeet je kraamzorg niet)

Het is essentieel dat vrouwen die trauma hebben ervaren en zwanger zijn, professionele hulp zoeken om de impact van het trauma op hun lichaam en zwangerschap te begrijpen en te verlichten. Therapie maar ook mijn behandelingen en begeleiding kunnen vrouwen helpen om te gaan met de emotionele gevolgen van het trauma en de stress die het met zich meebrengt. Het is belangrijk je je bewust bent van de mogelijke effecten van trauma op je zwangerschap. Laat je begeleiden door zorgverleners die begrip hebben voor jouw unieke behoeften en ervaringen. Als jou “nee” in eerdere situaties niet is gehoord (waardoor je trauma kon oplopen), vraag dan je partner of vriend/vriendin/ ouders om je te helpen om “nee” te zeggen en jouw veiligheid te waarborgen. Het is jouw lijf, jij besluit wat er met jou en je kindje gebeurd.

Als je (onverwerkt) trauma hebt en je bent zwanger, besteed extra aandacht aan:

  • Wat je voelt.
  • De bezoeken bij de verloskundige/ verloskundige en vraag eventueel om een langer consult.
  • De band en hechting met je groeiende kindje in je buik (leg contact met je buik en je kindje)
  • Inwendig onderzoek en aanrakingen
  • Neem zelf de tijd om te zakken in het moederschap en je veranderende lijf
  • Je bevalplan en een kraamplan (wat heb jij nodig?)