Zwanger/ bevallen na trauma(behandeling)

Na trauma (behandeling) is het soms lastig om in je lichaam te zijn en grenzen aan te geven. We zijn het lichaam daarbij vergeten. Eveneens zien we vaak dat juist dat waar je allemaal vanaf dacht te zijn, weer terugkomt. Angsten, herbelevingen, gedachtes en gevoelens uit het verleden. Onzekerheden. Samen kijken we naar die veranderingen in het lijf, we duiken nergens in maar laten het er helemaal zijn.

Allereerst is het mega stoer dat je dit (h)erkent. En nu mag je er ook naar handelen.
Het is belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt net je partner en de mensen die je behandelen, zoals de verloskundigen, kraamzorg, eventuele artsen en anderen zorg professionals.

In zo’n gesprek is het belangrijk dat je je veilig genoeg voelt om dit soort persoonlijke dingen te delen en kijk wat jij hiervoor nodig hebt. Je kunt bv. vragen om een wat langer afspraak om rust te creëren, vragen waar jij behoefte aan hebt zoals vragen om een open houding en alleen luisteren en niet oordelen of met tips komen of juist wel hulp, tips en ondersteuning. Als je dit hebt gedeeld is het makkelijker om samen te kijken wat er nodig is tijdens bv het doen van onderzoeken. Je kunt dan samen kijken of en welke onderzoeken er nodig zijn, lees bijvoorbeeld over toucheren. Misschien vind je het niet prettig als iemand snel in je energie beweegt, vraag dan om langzaam contact met je te maken. Jij mag je wensen en grenzen hierin uitspreken. Het is jou zwangerschap en jou bevalling.

Zo is er vaak veel mogelijk, als je je uitspreekt. Het zien van de artsen waarmee je in aanraking zou kunnen komen (al is het op foto), het zien van de ruimte waar je gaat bevallen (als dit niet thuis is).

Wat doe ik in mijn praktijk?

Ik kijk samen met jou naar wat er nodig is om contact te maken met jezelf, lichaam en met je kindje om zo ook beter je grenzen en wensen te kunnen aanvoelen, we kijken samen naar wat er naar boven komt en behandelen niets (tijdens de zwangerschap) maar wat komt laten we er zijn. We kijken wat we kunnen doen om te kunnen zijn (en misschien wel ontspannen) in de situatie zoals zij nu is.

Dingen die naar boven komen in veel zwangerschappen en ook triggerend kunnen zijn is bv

  • Het moederschap (ben ik een goede moeder, hoe deed mijn moeder het enz enz),
  • Contact met je bekken en vulva (daarin vind je de wortels van jou bestaan(srecht) en trauma)
  • Aanraking en grenzen van je lichaam (en van intieme delen)
  • Juiste hulp vragen en accepteren
  • Veiligheid creëren om te kunnen bevallen

Hiervoor heb ik 3 keuzes waarbij er meer tijd voor je is gereserveerd, je gebruik kunt maken van mijn kennis rondom zwangerschap, trauma en bevallen maar mocht je een andere wens hebben laat het mij weten. Je kan ook een losse zwangerschapsmassage boeken. Zoek je een cursus zonder massage? Contact mij dan ook, dan kan ik met je delen wie ik daarvoor zou aanraden.