6 manieren om contact te maken met je kindje in je buik (ook al je het nog niet voelt)

 1. Zoek een fijne plek om te liggen.
  Maak er een plekje van waar het warm genoeg is en waar je fijn kunt liggen.
  Maak contact met jezelf en je ademhaling. Leg je handen bv ter hoogte van je onderbuik.
 2. Leg je handen rustig op je buik
  en maak door deze beweging rustig contact met je buik en je kindje.
  Adem intussen rustig en kalm en kies er heel bewust voor om aandacht en liefde te geven.
  Contact maken gaat echt over present zijn, aanwezig zijn in het nu. Deze oefeningen kunnen dus ook altijd los voor een middagdutje of als je gewoon even ligt. Zie dit moment echt als qualitytime met je kindje.
 3. Leg je handen nu rustig op de zijkant van je buik.
  Adem een paar keer naar je handen toe en wieg dan heel rustig met je handen je buik heen en weer.
  Met de nadruk op heel rustig. Dit is een hele liefdevolle manier om jezelf en je kindje te laten ontspannen.
 4. Pak nu een lekkere en fijne olie
  Maak je handen warm en wrijf de olie uit over je buik.
  Neem hiervoor de tijd en experimenteer maar een beetje met druk en snelheid. Masseer eens met 2 handen synchroon. Wat voelt er fijn? Neem ook eens een pauze tussendoor en leg dan je handen weer eens stil op je buik om even te voelen. Het is fijn om met je darmen (de klok) mee te masseren. De andere kant op kan ook maar geef dan iets minder druk. Misschien denk je bij masseren meteen dat je een riddeltje moet volgen, dat is niet nodig. Ik wil je uitdagen gewoon te voelen en je handen te volgen. Als je je handen volgt, kun je veel meer op gevoel doen en gaat het contact maken ook veel makkelijker. Speel echt met je kindje, tap rustig met je vinger op je buik. Kriebel je buik lekker.
 5. Volg je gevoel
  Dit zijn handvaten. Doe wat goed voelt.
  Als je voelt nu is het klaar. Stop dan.
  Lig je niet meer lekker, zorg dan voor jezelf en ga lekker liggen.
  Voel je je kindje bewegen of schoppen, ga er dan naartoe met je handen als dat goed voor je voelt.
  Als je je aandacht even verliest is dat niet erg, leg dan weer rustig je handen neer.
 6. Praat niet alleen tegen je kindje maar ook met….
  Als je je kindje voelt bewegen gedurende de dag, leg dan je hand(en) op je buik en wrijf lekker over je buik en zeg bv dingen als: “Wat vind ik het toch fijn dat je er bent” of “Mama voelt je bewegen en dat vind ik heel fijn”. En praat ook over wat je aan het doen bent, hebt gedaan of wat je emoties zijn die misschien bij je opkomen (dat is bijna onvermijdelijk met al die hormonen.), over je gevoelens en onzekerheden. Zo leert jou kindje jou stem en intonatie kennen.